Незважаючи на численні дослідження, донині немає єдиної думки з приводу корисності та шкідливосі яєць. Одні фахівці наголошують, що часте їх вживання призводить до підвищення холестерину, інші запевняють у поживній цінності.
Нещодавно було опубліковане нове дослідження, яке дає більш широкий погляд на вплив споживання яєць, пише УНІАН.
Повідомляється, що у більшості дослідницьких статей, що виходили до цього, оцінювався вплив яєць на здоров'я з точки зору підвищення ризиків розвитку серцево-судинних захворювань, діабету, анемії, запалень, погіршення імунітету тощо. Тобто всі ці біомаркери розглядались окремо.
Дієтолог Кетрін Дж. Андерсен з колегами провели більш комплексне дослідження, яке одночасно враховує багато показників здоров'я. А саме, брались до уваги показники, на яких лікарі фокусуються під час стандартного фізичного огляду пацієнта.
Учасників дослідження розділили на три групи:
- ті, хто не вживав яєць протягом періоду дослідження;
- ті, хто щоденно вживав три яєчних білка;
- ті, хто щоденно вживав три цілих яйця.
Оцінюючи показники крові, Андерсен виявила значне збільшення вмісту холіну в учасників, які щодня їли цілі яйця. Ця речовина міститься у жовтках і пов'язується зі збільшенням рівня метаболіту ТМАО, який провокує хвороби серця. Проте в цій групі ТМАО не змінилося, попри збільшення рівня холіну.
Крім того, дослідники не помітили жодних негативних змін, що стосуються рівня холестерину в крові та збільшення запалень. При споживанні цілих яєць негативний вплив на маркери, пов'язані з ризиком діабету, був менший, ніж при вживанні білків.
Також виявилось, що в учасників, які їли цілі яйця, збільшувався показник щільності еритроцитів у крові, який може знижуватися при анемії.
У цілому, фахівці дійшли до висновку, що найкориснішим буде їсти цілі яйця, а не окремо жовток чи білок. Причому продукт можна вживати щоденно, якщо людина веде активний здоровий спосіб життя.