Одним з найкращих та найдоступніших джерел вуглеводів в раціоні є крупи. Саме завдяки ним ми можемо швидко отримати енергію та одночасно підживити організм цінними білками і мікроелементами, необхідними для підтримання здоров'я.
Проте не всі крупи корисні, оскільки вони відрізняються по складу та по способам обробки. Тому деякі з них не тільки не приносять користі, а й можуть нашкодити. Більш того, якщо крупу неправильно приготувати, можна звести нанівець усі її поживні та корисні властивості. Які крупи корисні, а які – ні, та як правильно варити каші, розповів експерт зі здорового харчування Юрій Попко, пише 5692.com.ua.
Які крупи не є корисними
За словами дієтолога, в першу чергу в крупі нас цікавлять вуглеводи. Але важливо, щоб це були не прості вуглеводи, а складні, які не дають різких стрибків цукру в крові і викидів інсуліну. Для цього крупа має бути мінімально оброблена і якомога менш подрібнена. Крім того, саме в оболонці крупи знаходиться більшість корисних складників та клітковина.
Не корисними можуть бути деякі крупи для людей із непереносимістю глютену. Ця речовина міститься в пшениці, житі, ячменю і в невеликій кількості у вівсі.
Позбавлені користі різноманітні пластівці швидкого приготування. Дієтолог зазначив, що такі продукти – це чистий цукор, "харчове сміття".
ТОП не корисних круп
Юрій Попко перелічив найбільш шкідливі крупи, які втрачають користь через обробку та дрібний помел:
- на першому місці - манна крупа;
- на другому - білий шліфований рис;
- на третьому - кукурудзяна крупа.