Волоський горіх відомий своїми численними корисними властивостями для здоров’я. Утім для людей з певними захворюваннями він може становити загрозу. Як різні речовини, що містяться в горіхах, впливають на організм, розповідаємо далі.
Корисні властивості волоських горіхів
Волоські горіхи містять велику кількість альфаліноленової кислоти — омега-3 жирної кислоти, яка відома своїми протизапальними властивостями. Завдяки ним горіхи допомагають підтримувати здоров’я різних систем організму, включаючи:
- 1. Серцево-судинну систему: волоські горіхи знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань за рахунок зменшення запалення та покращення рівня холестерину. Омега-3 жирні кислоти, які містяться в горіхах, сприяють зниженню рівня "поганого" холестерину і підвищенню рівня "хорошого".
- 2. Шлунково-кишкову систему: завдяки високому вмісту клітковини, волоські горіхи допомагають покращити здоров’я мікробіому кишечника. Це сприяє поліпшенню травлення.
- 3. Ендокринну систему: протизапальні властивості волоських горіхів сприяють зниженню ризику захворювання на рак та інші захворювання, пов’язані з запаленням.
- 4. Здоров’я мозку: волоські горіхи містять антиоксиданти, які можуть зменшити окислювальний стрес і покращити когнітивні функції.
Ризики для людей з хворобою нирок
Хоча волоські горіхи і корисні, вони можуть бути небезпечними для певної групи людей, зокрема для тих, хто страждає на хронічну хворобу нирок . Доктор Чідозі Одігве звертає увагу на те, що хворим із пізньою стадією ХХН та тим, хто перебуває на діалізі, слід обмежити або уникати споживання волоських горіхів.
- 1. Високий вміст фосфору та калію: волоські горіхи багаті на ці два елементи, які можуть бути токсичними для людей із ХХН. Нирки допомагають підтримувати нормальний рівень фосфору та калію в організмі, але у пацієнтів із хронічною хворобою ці функції порушені.
- 2. Ризик утворення каменів у нирках: волоські горіхи містять оксалати, які можуть спричинити утворення каменів у нирках, особливо якщо їх споживати у великих кількостях.
Доктор Стенфорд, спеціаліст із лікування ожиріння, рекомендує пацієнтам із хронічною хворобою нирок уважно стежити за своїм раціоном харчування. Важливо консультуватися з лікарем або дієтологом щодо оптимального вживання волоських горіхів та інших продуктів, багатих на фосфор і калій.