"Ера дешевих продуктів у світі минає": українські виробники б'ють на сполох

Пам'ятаєте часи, коли ми купували продукти майже за копійки? Здається, епоха дешевих натуральних продуктів добігає кінця, і особливо це стосується наших улюблених фруктів та овочів.

Тарас Баштанник, він же голова Української плодоовочевої асоціації, нещодавно розповів про це в інтерв'ю ЦЕС. Він прямо заявив:

Я думаю, глобально хочу сказати, що, мабуть, ера дешевих продуктів минає. Собівартість росте, з трудовими ресурсами проблема все більше і більша. І це, мабуть, головна історія.

А що ж там з цінами

Цікаво, що, за словами представника виробників, цього сезону всі без винятку позиції "кусаються".

Жодну не назвемо, яка дешева. Всі дорогі, — сказав він, ніби розводячи руками.

І тут навіть не посперечаєшся. Куди не глянь – всюди цінники змушують замислитися.

Він, до речі, стверджує, що наші українські ціни формуються дуже просто: виключно на основі попиту та пропозиції. Це ж як на базарі – за скільки готові купувати, за стільки й продаватимуть.

Всіх хвилює просто баланс попиту і пропозиції. От і все. Тобто – за скільки готові купувати, за стільки і буде продаватися, – пояснив Баштанник.

Цьогорічний неврожай – ось причина

Більшість високих цін цього року, за його словами, викликані саме погодними умовами. Наприклад, він розповів про полуницю.

От я, наприклад, в цьому році зібрав суницю садову, полуницю, з врожайністю, наприклад, 10 т/га. А планова зазвичай, класична, вважається 17-20. Я зібрав удвічі менше, – зізнався він.

Але, як то кажуть, не було б щастя, та нещастя допомогло. Ціна на полуницю цього року була не 55-60 гривень за кілограм, як планувалося, а всі 100-120-130. Кореляція, тобто залежність, рівно вдвічі. Тобто, в грошах підприємства заробили, власне кажучи, те саме.

Тобто сказати, що ці високі ціни дали додатковий прибуток – ні. 5-10% виробників, яким пощастило, або які завдяки власним зусиллям пройшли ці критичні погодні умови і отримали ті самі 17-20 т – ті отримали, безумовно, бонус, – додав Баштанник.

А що там зі споживчими цінами в Україні

До речі, варто зазначити, що темпи зростання споживчих цін у червні 2025 року трохи сповільнилися – до 14,3%. Це, здається, непогана новина. Але ось що дійсно цікаво: продуктова інфляція, навпаки, прискорилася до 23,2%. Виходить, що дорожчає саме те, що ми їмо щодня.

Крім того, у травні 2025 року весняні заморозки, що вплинули на вартість перших партій овочів і фруктів нового врожаю, додатково вдарили по цінах на продовольство. Ніби природа вирішила нам підкинути ще один сюрприз.