Пам'ятаєте часи, коли ми купували продукти майже за копійки? Здається, епоха дешевих натуральних продуктів добігає кінця, і особливо це стосується наших улюблених фруктів та овочів.
Тарас Баштанник, він же голова Української плодоовочевої асоціації, нещодавно розповів про це в інтерв'ю ЦЕС. Він прямо заявив:
А що ж там з цінами
Цікаво, що, за словами представника виробників, цього сезону всі без винятку позиції "кусаються".
І тут навіть не посперечаєшся. Куди не глянь – всюди цінники змушують замислитися.
Він, до речі, стверджує, що наші українські ціни формуються дуже просто: виключно на основі попиту та пропозиції. Це ж як на базарі – за скільки готові купувати, за стільки й продаватимуть.
Цьогорічний неврожай – ось причина
Більшість високих цін цього року, за його словами, викликані саме погодними умовами. Наприклад, він розповів про полуницю.
Але, як то кажуть, не було б щастя, та нещастя допомогло. Ціна на полуницю цього року була не 55-60 гривень за кілограм, як планувалося, а всі 100-120-130. Кореляція, тобто залежність, рівно вдвічі. Тобто, в грошах підприємства заробили, власне кажучи, те саме.
А що там зі споживчими цінами в Україні
До речі, варто зазначити, що темпи зростання споживчих цін у червні 2025 року трохи сповільнилися – до 14,3%. Це, здається, непогана новина. Але ось що дійсно цікаво: продуктова інфляція, навпаки, прискорилася до 23,2%. Виходить, що дорожчає саме те, що ми їмо щодня.
Крім того, у травні 2025 року весняні заморозки, що вплинули на вартість перших партій овочів і фруктів нового врожаю, додатково вдарили по цінах на продовольство. Ніби природа вирішила нам підкинути ще один сюрприз.