Що ми обираємо для приготування їжі, відчутно впливає не лише на смак, а й на стан серця. Дослідники з Гарвардської школи громадського здоров’я проаналізували дані тисяч людей на довгостроковому спостереженні і окреслили, які саме види олії краще обрати для щоденного раціону, а яких бажано уникати.
Три олії, які підтримують здоров’я серця
За висновками науковців, ось які олії варто ввести у звичне меню:
- Оливкова олія холодного віджиму (extra virgin). Її регулярне використання може знизити ризик серцево-судинних захворювань на 30–35%. Мононенасичені жирні кислоти омега-9 у складі допомагають знижувати рівень «поганого» холестерину (LDL) і підвищувати «хороший» (HDL). Також у цій олії багато поліфенолів, що захищають судини від запалень.
- Лляна олія. Джерело омега-3, яке підтримує еластичність судин і може зменшити ризик утворення тромбів. Експерти радять додавати лляну олію до салатів чи смузі, адже під час нагрівання її корисні властивості зникають.
- Ріпакова олія. Містить збалансовану кількість омега-3, омега-6 і омега-9 кислот. Дослідження показують: якщо замінити вершкове масло на ріпакову олію, рівень холестерину може знизитися вже через кілька тижнів. Завдяки стійкості до високих температур, підходить і для смаження.
Яких олій слід уникати для здоров’я серця
Деякі популярні види харчових жирів можуть погіршувати роботу серця та судин:
- Пальмова олія. Її активно використовують у харчовій промисловості, однак вона містить багато насичених жирів, які сприяють появі атеросклеротичних бляшок. Надмірне споживання підвищує ризик інфаркту та інсульту.
- Кукурудзяна й рафінована соняшникова олія. Через високий вміст омега-6 жирних кислот організм може реагувати посиленими запаленнями. Особливо шкідливо використовувати таку олію для смаження: під впливом температури утворюються токсичні сполуки, які негативно впливають на серце та печінку.