Що таке клітковина і навіщо вона організму
Клітковина - це особливий тип вуглеводів, який відіграє значущу роль у підтримці здоров’я травної системи. Дорослій людині щодня потрібно 25 - 30 грамів, проте більшість споживає у рази менше. На це звертає увагу дієтологиня Меггі Мун.
Багато хто асоціює клітковину насамперед із вівсянкою, але насправді існує чимало інших продуктів, у яких її вміст ще вищий.
Продукти з клітковиною, яких більше, ніж у вівсянці
Ось декілька харчових джерел, що допоможуть урізноманітнити раціон і підтримати травлення:
- Колотий горох: 8,2 г (півсклянки готового гороху). Часто використовується у супах і рагу.
- Сочевиця: 7,8 г (півсклянки відвареної сочевиці). Додає до раціону білок і фолієву кислоту.
- Інжир: 7,3 г (півсклянки). Допомагає при закрепах, зменшує здуття й дискомфорт.
- Лімська квасоля: 13,2 г (склянка вареної квасолі). Пасує для супів, гарнірів та інших страв.
- Нут: 6,3 г (півсклянки). Постачає рослинний білок, фолієву кислоту й залізо.
- Чорнослив: 6,2 г (півсклянки). Містить розчинну й нерозчинну клітковину.