• Головна
  • Великодня паска: які дні обрати для випікання
19:45, 4 квітня 2023 р.
Надійне джерело

Великодня паска: які дні обрати для випікання

Великодня паска: які дні обрати для випікання

Жоден український Великдень не обходиться без паски. Ті, хто випікають її самотужки, часто залучають до цього процесу всіх домашніх та передають особливий рецепт із покоління в покоління.

Для того, щоб паска залишалась свіжою, її, зрозуміло, випікають в останні дні перед святом. Проте, коли найоптимальніший час? І які традиції нерозривно пов’язані з приготуванням головної Великодньої страви? Розповімо у матеріалі нижче.

Коли випікати паску

Є всього три дні у Страсному тижні, коли можна займатися випіканням паски – це середа, четвер та субота.

У понеділок та вівторок пекти ще рано, у Страсну п’ятницю - заборонено, бо в цей день був розіп’ятий Христос. П’ятниця напередодні Великодня взагалі вважається найбільш траурним днем і в цей день, за традицією, християни мають дотримуватися найсуворішого посту.

Зауважте, що в цьому році паску можна буде випікати 12, 13 та 15 квітня.

Правила і традиції

Приступати до випікання паски потрібно в хорошому настрої, з чистими помислами та молитвою. Під час процесу категорично не можна сваритися та підвищувати одне на одного голос.

Споконвіків все відбувалось так: у середу ввечері ставили тісто на опару, а рано-вранці в Чистий четвер починали випікати. Якщо пасок було багато - їх пекли усі три дні, у середу, четвер та суботу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#паска #дні для випікання
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...