Сьомга, форель, лосось — у чому різниця?
Бажаючи посмакувати червоною рибою, покупець стикається з тим, що йому пропонується вибрати між фореллю, лососем і сьомгою. При цьому ціни на дані види риби дещо відрізняються. До того ж, часто у рецептах страв вказується якийсь окремий вид, без можливої альтернативи. Наприклад, вказано додати саме лосось, а не будь-яку іншу рибу.
В чому ж полягає відмінність між ними? Насправді, всі перелічені види риби відносяться до лососевих. Тому, якщо згідно рецепту потрібно купити лосось, то можна, в якості альтернативи придбати сьомгу або форель. Критичної різниці у заміні одного виду на інший не буде. З іншого боку, деякі особливості риби знати потрібно, на випадок, якщо вона є головним інгредієнтом страви.
Характерні відмінності сьомги та форелі
Варто відразу зазначити, що коли риба порізана і продається у вигляді стейку, або ж засоленими шматками, то відрізнити сьомгу від форелі не зможе навіть досвідчений кулінар. Це просто неможливо, бо всі шматки будуть мати приблизно однаковий зовнішній вигляд. Інший випадок – коли продається охолоджена або свіжа риба.
До характерних ознак відносяться:
- Розміри. Доросла сьомга має більші розміри і, відповідно, вагу. Одна рибина важить біля 6 кг, тоді як вага дорослої форелі зазвичай не перевищує 3-4 кг, та й по розмірам вона майже вдвічі менша;
- Колір. Форель може бути різною за кольором, але найбільш поширений варіант – білі чи сірі боки та зеленувата спина. Сьомга ж має один колір по всьому тілу – сріблястий. У форелі м'ясо яскравого червоного кольору (для морських видів) або ж блідо-рожевого (для річкових), м'ясо сьомги – ніжне рожеве;
- Форма. Сьомга має продовгувату форму голови, дещо загострену, більшу за розмірами у порівнянні с фореллю;
- Поживність. Форель відноситься до дієтичних видів риб завдяки меншому вмісту жиру, тому їй віддають перевагу люди, які дотримуються дієт для схуднення. Водночас, вміст білків у сьомзі трохи більший, він становить 25 г на 100 г продукту, водночас у форелі цей показник дорівнює 20 г на 100 г продукту.
Щодо смаку, то тут справа індивідуальна. Дехто взагалі не відрізнить одну червону рибу від іншої, а хтось може вловити навіть незначні відмінності. В цілому ж, форель має біль ніжний смак, делікатніший, тому її часто використовують для приготування вишуканих страв. Натомість сьомга краще підійде для приготування на грилі, запіканні в духовці, для додавання як додаткового компоненту до різних салатів, супу чи інших страв.