Чи всім корисна йодована сіль: лікар розкрив усю правду про цей продукт
Йодована сіль виробляють спеціально для людей, які проживають у йододефіцитних регіонах, де у воді вміст іонів йоду дуже низький. У таку сіль додають спеціальну речовину – йодат калію. Завдяки вживанню йодованої солі можна запобігти дефіциту в організмі цього важливого для здоров'я елементу.
Про те, кому така сіль корисна, а кому – ні, розповів у Instagram сімейний лікар Михайло Цюряк.
Важливі факти про йодовану сіль
Дефіцит йоду призводить до захворювань щитовидної залози, зокрема патології під назвою ендемічний зоб.
Найбільш йододефіцитними територіями в Україні є західні регіони та Чернігівська область. Тому жителям вищезгаданих регіонів слід щоденно споживати саме йодовану сіль.
Йодована сіль для консервації
Раніше сіль йодували за допомогою іншої сполуки – йодиду калію. Вона могла зіпсувати смак овочів у домашніх закрутках. Саме через це не рекомендувалось робити консервацію з йодованою сіллю.
Проте зараз йодовану сіль збагачують речовиною йодат калію, яка не викликає псування консервації. Тому можна сміливо готувати консервацію з такою сіллю.
Кому протипоказана йодована сіль
Від споживання солі з вмістом йоду слід утриматися особам з:
- токсичним зобом (тиреотоксикоз);
- раком щитовидки;
- активним туберкульозом.
Також лікар наголосив, що добова норма солі – до 5 г, що складає не більше однієї чайної ложки. Вживати цей продукт слід помірно.