• Головна
  • Популярний кухонний предмет, з яким краще попрощатись: експерти назвали причини
08:05, 9 травня 2023 р.
Надійне джерело

Популярний кухонний предмет, з яким краще попрощатись: експерти назвали причини

Фото: freepik

Фото: freepik

Чимало господинь використовують цей сучасний, хоча й далеко не новий, винахід для приготування та підтримання потрібної температури улюблених страв. Проте, наскільки безпечною є фольга і чи не краще буде повністю відмовитись від неї на кухні? Ось що кажуть експерти.

Що не так з алюмінієвою фольгою

Дуже часто без фольги не обходяться такі кулінарні процеси як запікання риби, картоплі чи м’яса. Проте на запитання, чи повністю безпечний цей матеріал, у вчених немає однозначної відповіді.

Алюмінієва фольга - це ультратонкий лист блискучого алюмінієвого металу, який створюють шляхом прокатки великих металевих слябів до товщини 0,2 мл. Цей матеріал часто використовують для зберігання та приготування їжі, а також промислового пакування, ізоляції і транспортування.

Алюміній присутній не лише у фользі, але й у земній корі як третій за поширеністю елемент. Він міститься і в харчовій упаковці, косметиці, ґрунті, питній воді та різних продуктах, включаючи фрукти, овочі, м'ясо, рибу, зернові та молочні продукти.

Харчові добавки, такі як консерванти, барвники та штучні загусники, також можуть містити алюміній, і часто в більших кількостях, ніж вони є у складі домашньої їжі.

Кількість алюмінію, яку споживає людина, залежить від багатьох факторів. Найперше від того, наскільки легко він засвоюється з їжею, скільки його було в ґрунті, на якому вирощувалася овочі чи фрукти.

Цей метал також присутній у незначних кількостях у багатьох ліках, зокрема антацидах. Однак лише невелика частина алюмінію насправді засвоюється організмом. Решта виводиться.

Чим небезпечний алюміній для здоров'я

Доза алюмінію, яку люди отримують в повсякденному житті, зазвичай невисока. За результатами деяких досліджень, його високий вміст пов'язують з хворобою Альцгеймера або раком, проте питання ще до кінця не вивчене.

Краще по максимуму скоротити споживання алюмінію, хоча повністю зробити це майже неможливо. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я та Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, допустимим є низький рівень алюмінію в організмі - близько 2 мг на кг ваги тіла на тиждень.

Дослідження свідчать, що алюміній може потрапляти в людський організм через їжу, коли вона готується у фользі або посуді з алюмінієвим покриттям. Кількість вимивання залежить від температури приготування, кислотності їжі та наявності солі та спецій.

Одне дослідження показало, що запікання червоного м'яса у фользі може збільшити кількість алюмінію в їжі на 378%.

Втім зараз немає конкретних доказів того, що алюміній, який ви споживаєте з фольги, пов'язаний з підвищеним ризиком для здоров'я. Втім експерти наполегливо рекомендують уникати приготування їжі у цьому матеріалі при високих температурах, не користуватися алюмінієвим посудом і не змішувати фольгу з кислими продуктами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#фольга #алюмінієва фольга #шкода #небезпека для здоров'я
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...