Як вибрати натуральне свіже м’ясо без хімічних домішок: основні критерії вибору та лайфхак за 30 секунд
Фото: freepik
Вирушаючи до магазину або на ринок за м’ясом, потрібно знати, як відрізнити якісний та свіжий продукт від "залежаного" та наповненого шкідливими домішками.
Якість м’яса впливає не лише на смакові показники, але також відображається на здоров’ї людини. Тому важливо, щоб продукт обов’язково був свіжим та не мав у своєму складі сторонніх домішок.
Основні поради щодо вибору
Свіже м’ясо має насичений рожевий або червоний колір, приємний запах та еластичну текстуру.
Якщо воно має блідий чи сіруватий колір, неприємний запах або нерівномірну текстуру, це може свідчити про його несвіжість. Щоб перевірити свіжість м’яса, потрібно звернути увагу на наступні ознаки:
- запах – якісний продукт має виражений м’ясний запах з легким молочним відтінком, без "ароматів" затхлості, гниття, кислинки та хімікатів;
- текстура – свіже м’ясо має еластичну текстуру, яка повинна бути рівномірною і без підозрілих деформацій;
- пружність – якщо у свіже м’ясо з зусиллям ткнути пальцем, то вм’ятина досить швидко розгладиться;
- жир – колір вкраплень жиру у свіжому м’ясі повинен бути білим, а не жовтуватим.
Лайфхак для визначення якості м'яса
Крім вищевказаних базових критеріїв, є один простий трюк, за допомогою якого за 30 секунд можна визначити, чи свіже м’ясо, та чи накачане воно шкідливими хімікатами. Для цього потрібні сірники, шматок фольги та зубочистка.
Алгоритм наступний:
- попросити продавця відрізати маленький шматочок м’яса;
- надіти його на зубочистку;
- тримаючи над фольгою, підпалити шматочок м'яса;
- якщо м’ясо натуральне – воно стане підгоряти з країв приблизно через 15 секунд, з’явиться легкий димок і характерний запах шашлику;
- неякісне м’ясо не буде пахнути шашликом, воно буде мати неприємний запах з відтінком хімії, з нього виділятиметься рідина темного кольору, що піниться.