• Головна
  • Яка кава краще – арабіка чи робуста: особливості та смакові якості кожного сорту зерен
14:20, 5 серпня 2023 р.
Надійне джерело

Яка кава краще – арабіка чи робуста: особливості та смакові якості кожного сорту зерен

Яка кава краще – арабіка чи робуста: особливості та смакові якості кожного сорту зерен

Багато хто любить каву, але мало хто замислюється, які відмінності мають кавові зерна двох популярних сортів - арабіки та робусти. А між іншим, ці два види кави істотно відрізняються не тільки смаком, а й хімічним складом.

Різниця між арабікою та робустою

Із усього об’єму кави цих двох сортів приблизно 70% припадає на арабіку, а 30% - на робусту. Насамперед це пов'язано з тим, що арабіка має м'якіший смак і вдвічі менше кофеїну, ніж робуста.

Але робуста вирізняється більш насиченим ароматом з гірчинкою, дешевизною та доступністю, адже плантації цього виду стійкіші до хвороб і дають високі урожаї. При цьому за рахунок більшої кількості кофеїну її енергетичні властивості сильніші.

Особливістю арабіки є те, що вона є "дочкою" робусти, тобто це штучно виведений сорт, отриманий шляхом схрещування робусти та іншого рідкісного виду кави – еуженіоідіса. Арабіка дуже вибаглива до умов і вирощується тільки в горах.

Попри те, що смакові якості робусти менш витончені, він широко використовується в сумішах для еспресо, оскільки саме з робустою виходить ідеальна густа пінка на поверхні еспресо.

Існує кілька підтипів зерен робусти, кожен з яких характеризується унікальним набором якостей. Те ж саме стосується і арабіки.

До речі, розчинну каву практично завжди роблять із дешевої і менш вибагливої робусти.

Як відрізнити арабіку від робусти

Зовнішній вигляд. Зерна арабіки плоскі та довгасті, мають S-подібну середину, а зерна робусти – кругліші та менші за розміром.

Смак. Арабіка характеризується м'яким і солодкуватим смаком із легкою кислинкою, нотками шоколаду та фруктів. Робуста вирізняється різкішим пряним присмаком із помітною гіркуватістю і терпкістю.

Вміст кофеїну. Кофеїн в арабіці становить приблизно 0,6 – 1,8% , в робусті – 1,3 – 2.8%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#кавові зерна #арабіка #робуста #як вибрати каву
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...