• Головна
  • "Битва" крашанками на Великдень: яке значення давньої традиції та як зробити міцні "непереможні" яйця
13:34, 21 квітня
Надійне джерело

"Битва" крашанками на Великдень: яке значення давньої традиції та як зробити міцні "непереможні" яйця

Фото: Pexels

Фото: Pexels

Великдень – велике свято для всіх християн, і традиції його святкування складалися сторіччями. Однією з найулюбленіших традицій є декорування великодніх яєць, яке в Україні доповнюється "христосанням" — розвагою "битися" крашанками, пише ТСН.

Що означає "битва" яйцями

Бій крашанками символізує боротьбу добра зі злом. Найміцніше яйце вважалося оберігом від зла і нечистої сили, воно розбивалося останнім із зберігалося до кінця свят, а слабкі яйця з'їдали у першу чергу.

Крім того, традиція стукатися яйцями – один із давніх способів вітання один одного зі святом. Раніше цілуватися публічно було непристойно, тож вигадали бій крашанками, який почали називати "христосанням".

Ще однім поясненням походження і значення традиції є те, що наші предки порівнювали яйце з каменем, який закривав вхід до печери, де лежало тіло Спасителя. Розбиванням шкаралупи яйця намагалися звільнити Христа з печери. Звідси з'явилося повір'я: чим більше яєць на Великдень розіб'єш, тим легше і швидше воскресне Син Божий.

Як зробити надзвичайно міцні яйця до Великодня

Щоб великоднє яйце виявилося непереможним у "битві", можна скористатися деякими хитрощами, які зроблять його дуже міцним. Ось способи зміцнення шкаралупи:

  • під час варіння яєць додати сіль до води (на 1 л води 3 ст. ложки солі);
  • змазати зварені крашанки збитим із сіллю яєчним білком;
  • використати для декорування спеціальні термонаклейки з візерунками, які міцно обволікають шкаралупу.

Але створити по-справжньому непереможні яйця на Великдень можливо ще одним способом – з використанням пшона. Для цього потрібно трохи більше часу та зусиль. Процес виготовлення "непереможних" яєць такий:

  • насипати в миску пшоно, додати харчовий барвник і ретельно перемішати;
  • викласти пофарбоване пшоно на папір, щоб воно підсохло;
  • збити яєчний білок до утворення піни;
  • обмазати білком круто зварене яйце з усіх боків;
  • зверху обсипати яйце кольоровим пшоном так, щоб шкаралупа повністю вкрилася;
  • залишити яйце на папері на кілька годин, щоб воно обсохло.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#крашанки #писанки #битва крашанками #христосання
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...