
Список продуктів, які позитивно впливають на наше здоров'я та настрій

Список продуктів, які позитивно впливають на наше здоров'я та настрій
Дієтологиня запропонувала список продуктів, які можуть позитивно впливати на наше здоров'я і настрій. Ось деякі приклади харчових продуктів, які можна включити до свого раціону.
Правильне харчування не тільки впливає на роботу шлунка, а й також впливає на мозок, який виробляє гормон щастя, задоволення та оптимізму - серотонін.
Відома дієтологиня Оксана Скиталінська опублікувала на своїй сторінці у Facebook список продуктів, які допомагають людині почуватися щасливою.
Як їжа може впливати на щастя
Близько 95% загальної кількості серотоніну, також відомого як "гормон щастя", виробляється в кишечнику, що означає, що стан здоров'я нашого кишечника має велике значення для нашого настрою.
Коли ми вживаємо їжу, яка сприяє розвитку "правильних" бактерій у кишківнику, то наш мозок виробляє не тільки серотонін, а й дофамін - два важливих "гравці" в нашому почутті щастя.
Продукти, що сприяють щастю
Важливо вживати достатню кількість зелених овочів, таких як листова зелень. Якщо вам не подобається жувати зелень у салатах, можна приготувати зелені смузі.
Якщо ви хочете з'їсти щось солодке, намагайтеся поєднувати його з рослинною їжею, наприклад, з овочами та зеленню. Споживання їжі, що містить мало клітковини, але багато цукру, може призвести до зростання дріжджів, дисбалансу мікробіома кишечника і збільшення проникності кишкової стінки, що сприяє розвитку різних захворювань, включно із синдромом дефіциту уваги з гіперреактивністю, хронічною втомою, тривогою і депресією.
Для підтримки сприятливої життєдіяльності бактерій Lactococcus, Lactobacillus, Streptococcus, Escherichia coli та Klevsiella, які сприяють виробництву серотоніну та покращенню роботи мітохондрій, додавайте до свого раціону продукти, які містять фруктоолiгосахариди, арабіногалактан та B-глюкан, такі як:
- топінамбур (у порошку);
- злаки (гречка, перловка);
- томати (можна тушкувати), цибуля порей і шалот;
- напівзелені банани;
- корінь лопуха, корінь цикорію (можна вживати сушені або в "кавовому" напої);
- редис, морква (сира/терта), груші, настій ромашки, гриби, бобові та паростки бобових.
Також стежте за щоденним споживанням натуральних пробіотиків, таких як квашені овочі та йогурти.
Уникайте вживання продуктів, що містять емульгатори, особливо карбоксиметилцелюлозу (E-469, E-466): такі продукти, як магазинні десерти, спреди, сухе і згущене молоко, напої на основі какао, таблетки для схуднення, проносні засоби - обов'язково читайте етикетки. Карбоксиметилцелюлоза може спричинити запалення кишківника, а емульгатори можуть погіршити стан захисного шару слизу на поверхні кишкової стінки, що підвищує доступ до різних бактерій.
Для приготування білкових страв із м'яса, риби або яєць, додайте ароматичні трави та спеції, такі як кмин, часник, хрін, гвоздика, а також свіжий сік лимона, яблучний оцет або гранатовий сік.
Ягоди, які сприяють зростанню корисних мікроорганізмів і поліпшенню настрою, включають настій шипшини, малину, барбарис (можна використовувати для приготування напоїв), чорниці, брусницю, кизил, журавлину і гранат.
Приклади денного меню можуть бути такими:
Після пробудження: напій із теплої води з додаванням кількох крапель свіжого лимонного або яблучного оцту.
Сніданок: яєчня з помідорами і зеленню; каша з гречки з додаванням вівсяних висівок і грибів; чай з додаванням лимона.
Обід: суп із сочевиці з томатами; брускета з висівковим хлібом, маслиновою олією і часником; салат із картоплею "в мундирі", вареним буряком і квашеною капустою, заправлений олією; настій шипшини.
Вечеря: варена біла риба, тушкована капуста з додаванням ароматного кмину і солодкого чорносливу. Як десерт будуть свіжі ягоди зі столовою ложкою йогурту.
Перед сном можна випити невелику склянку теплого ромашкового чаю.
Приклади щасливих страв від Оксани Скиталінської можна побачити на її сторінці у Facebook (facebook.com/O.Skytalinska).