Який оцет вибрати: склад, властивості та користь яблучного і винного оцту
Винний і яблучний оцет є одними з найпопулярніших в українських господинь. Це продукти, які використовуються не тільки в кулінарії, а й у медицині. Який з оцтів корисніший, скільки його можна вживати і чи можна замінювати один іншим, розповіли дієтологи.
Яблучний і винний - у чому різниця
Яблучний оцет виготовляють із м'якоті яблук, сидру та соку. Смак у цього продукту досить м'який, кисло-солодкий. Органічний оцет від синтетичного відрізнити дуже просто - якщо на пакуванні вказана кислотність 4-6%, то це натуральний продукт. Якщо відсоток більший - перед вами синтетичний оцет.
Винний оцет виготовляють із виноградного вина, фініків і навіть іноді з яблук. Французи роблять винний оцет виключно з виноградних соків і вин.
Корисні властивості різних видів оцту
До корисних властивостей яблучного оцту належать:
- високий рівень вмісту пробіотиків і ферментів, що підтримують і стимулюють травлення;
- позитивний вплив на рівень цукру в крові;
- можливість контролювати вагу - додавання в їжу яблучного оцту надає відчуття ситості.
Корисні властивості винного оцту:
- містить багато антиоксидантів, які допомагають організму ефективно справлятися із запальними процесами;
- допомагає знизити рівень шкідливого холестерину;
- має протимікробні властивості.
Чи можна замінити один оцет іншим
Кулінари та дієтологи вважають, що так, можна. Рівень кислотності в білому винному оцті відповідає кислотності яблучного оцту, а отже, вони взаємозамінні. Однак у білого оцту немає приємного фруктового присмаку - його можна надати, додавши кілька крапель лимонного соку. Червоний винний оцет також нагадує яблучний. Але міцність його трохи нижча.
Крім того, він має досить яскравий колір - це потрібно враховувати під час приготування страв. У будь-якому разі потрібно знати, що всі види оцтів мають високу кислотність, тому вживати їх потрібно в помірній кількості.