• Головна
  • Чи варто замочувати крупи та бобові перед варінням: нутриціолог розповіла, який ефект це дає
12:30, 3 жовтня 2023 р.
Надійне джерело

Чи варто замочувати крупи та бобові перед варінням: нутриціолог розповіла, який ефект це дає

Чи варто замочувати крупи та бобові перед варінням: нутриціолог розповіла, який ефект це дає

Замочування круп та бобових перед приготуванням вимагає додаткового часу, через що цей етап багато хто упускає. Проте у деяких випадках краще це зробити, про що розповіла нутриціолог Анастасія Голобородько в Telegram.

Чи стають крупи і бобові кориснішими після замочування

Експерт зазначила, що замочувати каші, бобові та горіхи можна і потрібно. Особливо це має значення у таких випадках:

  • якщо є захворювання травної системи;
  • якщо потрібно покращити функцію їжі;
  • якщо немає впевненості у якості зберігання продукту (промивання).

Замочування - це майже пророщування, там дуже активна ферментна сила - пояснила спеціаліст.

За словами Анастасії, сухе насіння зернових, бобових, горіхів може довгий час перебувати в стані "очікування", поки не стикається на деякий час із водою. Тоді насіння активується, набуває вибухової життєвої сили і готове прорости.

Такі "активовані" каші, горіхи та бобові набувають нових корисних властивостей, а саме:

  • стають легко засвоюваними і не дають побічних ефектів травлення (здуття, тяжкість в животі);
  • посилюють вміст поживних речовин у собі від 300% до 1200%, адже процес завдяки замочуванню починається ферментація, один з ефектів якої – виробництво ензимів та мікронутрієнтів усередині продукту.

Проте нутриціолог зазначила, що у шліфованих крупах не відбувається прорастання та активації, тому що в них відсутня зародкова частина зерна (ендосперм).

Грубо кажучи, дикий або неочищений рис при замочуванні проросте, білий шліфований рис, булгур, паста, пластівці швидкого приготування – ні, - пояснила Анастасія.

За її словами, шліфовані продукти позбавлені життєвих сил.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#замочувати крупи #замочувати бобові #як варити крупи
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...