• Головна
  • Диявол-вбивця, напій моряків та карибське золото: короткий гід по рому
Новини компаній
12:25, 8 лютого

Диявол-вбивця, напій моряків та карибське золото: короткий гід по рому

Новини компаній

Ром — це міцний спиртний напій, сировиною для виробництва якого служить цукрова тростина. Стилістика рому дуже різноманітна: від легких, характерних для Куби та Пуерто-Ріко, до значно міцніших зразків — наприклад, з Ямайки. Image

Історія та особливості виробництва рому

Цукрова тростина — рослина родом з Папуа-Нової Гвінеї, яку спочатку вивезли до Азії, і вже звідти вона потрапила до Африки, Індії, а потім і до Європи. До кінця XV століття європейські мореплавці дісталися Вест-Індії у пошуках міфічної «золотої країни» Ельдорадо. За іронією долі, цукрова тростина, коріння якої Колумб привіз на Кариби під час однієї зі своїх експедицій, та її похідні — цукор і ром — зрештою коштували більше, ніж увесь дорогоцінний метал, вивезений із басейну Карибського моря. У другій половині XVIII століття понад 40 винокурень Нової Англії були зайняті виробництвом рому з карибської меляси (побічного продукту цукрового виробництва). Але у 1774 році британський парламент приймає «Закон про патоку», підвищує мита молодої колоніальної економіки. Закон також забороняє імпорт меляси звідусіль, крім островів Британської Імперії. Історично зрілі стебла цукрової тростини вручну зрізали на плантаціях, на возах перевозили на млини, де подрібнювали, вичавлюючи сік, який випарювали в серії агрегатів, що послідовно зменшувалися. Сьогодні кам'яні фундаменти вітряків та цукрових виробництв можна виявити практично на кожному острові в Карибському морі. Після випарювання темний сироп поміщали в глиняні горщики для охолодження. Патока — густа чорна рідина, яка кристалізувалася, відокремлювалася від цукру через отвір на дні горщика. Вона й стала вихідною сировиною для виробництва рому: сьогодні понад 90% цього напою виготовляється безпосередньо з чорної патоки. З часом процес виробництва цукру, звичайно ж, був механізований: також впровадили центрифугу і якісні фільтри. У XVII столітті острови були буквально усіяні тисячами цукрових виробництв, і практично всі використовували мідні куби для перегонів для вигонки спирту. Сьогодні також популярністю користуються колони безперервної дії. Продають ром майже у всіх країнах світу, зокрема в Україні. Купити його можна не тільки в магазині, але й онлайн — наприклад, на сайті maudau.com.ua.

Види та стилі рому

Категоризація рому скромна, оскільки не існує єдиного міжнародного стандарту щодо його виробництва. Кожна країна має власний регламент, який контролює цю індустрію. Умовно ром можна розбити на три масштабні категорії:

  1. світлий (білий/високоградусний);
  2. насичений (витриманий та золотистий);
  3. темний (британські бренди).

Який би сорт чи стиль рому ви не вибрали, напій підкорить своєю якістю та неперевершеним смаком.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...