• Головна
  • Жовті чи білі: які кришки краще використовувати для консервації
12:00, 23 серпня
Надійне джерело

Жовті чи білі: які кришки краще використовувати для консервації

Жовті чи білі: які кришки краще використовувати для консервації

Вічна суперечка: які кришки кращі для консервації — білі чи жовті? Чесно кажучи, це питання, яке, здається, розділило всіх наших господинь на два табори. Одні клянуться, що лише білі кришки — це гарантія того, що закрутки достоять до весни, а інші — не менш палко — стверджують, що жовті надійніші. Цікаво, що ця суперечка триває роками, і, мабуть, у кожної родини є своя історія, як якийсь компот "взірвався" саме через неправильну кришку.

Жовті, вони ж "звичайні" кришки

Мабуть, ви бачили їх всюди: у будь-якому магазинчику, на ринку, в супермаркеті. Це такий собі стандарт. Вони найчастіше зроблені з жерсті, яку покривають тоненьким шаром олова і потім ще й лаком. Це робиться для того, щоб вони не іржавіли так швидко.

І що найголовніше — вони, як правило, дешевші. А хто ж не хоче заощадити, правда? Вони, до речі, чудово справляються з більшістю завдань: соління, компоти, варення, якщо там не дуже багато кислоти. Але варто знати, що їхня стійкість до агресивного середовища (читай — кислоти з оцту чи лимонів) не така вже й висока.

Білі кришки — для "вибагливих" продуктів

Ці кришки виглядають солідніше. Вони теж металеві, але зазвичай мають краще покриття. Часто це епоксидно-фенольний або ПЕТ-лак, який, до речі, вважається надійнішим.

Саме тому вони й краще підходять для закруток, де багато кислоти. Ну, знаєте, помідори, якісь маринади з оцтом, ягідні соки, варення з кислих фруктів. Вони не іржавіють, менше вступають в реакцію з тим, що всередині банки, і, відповідно, не змінюють смак ваших заготовок. Це важливо, бо хто хоче, щоб огірочки чи помідори мали металевий присмак? З іншого боку, вони трохи дорожчі це того варте, якщо ви хочете бути на 100% впевненими.

То які ж краще

Якщо ви заготовляєте звичайні овочі без сильної кислоти — ті ж перці, кабачки чи салати — то різниці, чесно кажучи, майже немає. Можна сміливо брати жовті й не паритися.

Але якщо мова йде про помідори, соки, варення, маринади з великою кількістю оцту чи лимонної кислоти, то тут краще не економити. Беріть білі кришки — вони надійніше захистять вашу консервацію від неприємних сюрпризів.

Декілька важливих правил, про які забувати не варто:

  • Гаряча ванна для кришок. Це дуже важливо. Перед тим як закривати банку, обов'язково киньте кришку в киплячу воду на 3-5 хвилин. По-перше, так ви її продезінфікуєте, а по-друге, гумка-ущільнювач стане м'якшою. А м'яка гумка, як ви розумієте, краще прилягає до банки.
  • Слідкуйте за герметичністю. Після того, як закрутили кришку, переверніть банку догори дном. Якщо нічого не тече — значить, все зроблено правильно.
  • Не лише кришка. До речі, якщо у вас постійно щось виходить не так, можливо, проблема зовсім не в кришках. Часто буває, що сам закаточний ключ вже "втомився" і не може щільно притиснути кришку. Так, навіть у них є свій термін придатності.
  • А ще — увага на банку. Обов'язково перевірте горловину. Там не повинно бути ніяких тріщин, відколів чи щербин. Інакше навіть найідеальніша кришка просто не зможе щільно прилягти.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#консервація #кришки #поради
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення